Pelerinaj la 5 Mănăstiri din Moldova în ajun de Paști!
Moldova
DESPRE PELERINAJ
Într-o zonă pitorească de codru, la 40 km nord-vest de Chișinău, se găsește una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova – Căpriana (întemeiată în 1429). Ea a fost timp îndelungat reședința mitropolitului Moldovei, a fost ctitorită de domnitori, printre ei și Ștefan cel Mare, aici au trăit cronicarul Eftimie și unul dintre primii poeți ai Moldovei – Chiprian.
Mănăstirea Hîncu se află în preajma satului Bursuc din raionul Nisporeni, la o distanță 54 km de Chișinău. În anul 1678 și-a început activitatea un nou locaș sfînt, întemeiat inițial ca schit, pe timpul domnitorului moldovean Duca Vodă, purtînd numele ocrotitoarei Moldovei – „Sfînta Cuvioasa Parascheva”. La mănăstire se păstrează o particică din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. În preajma mănăstirii se găsesc mai multe izvoare bogate în apă, unul dintre ele are o mineralizare sporită și proprietăți curative.
Mănăstirea Vărzăreşti este una dintre cele mai vechi mănăstiri de pe teritoriul Moldovei. Este situată la 70 km de orașul Chişinău, lîngă satul Varzăreşti din raionul Nisporeni. Mănăstirea dispune de două icoane preţioase, ambele de o frumuseţe rară: „Maica Domnului de Vărzăreşti”, datată cu 1904 şi icoana „Prodromiţa”, o pictură de excepţie lucrată la muntele Athos. La mănăstire, în prezent, îşi săvîrşesc serviciul 4 slujitori (trei preoţi şi un ierodiacon), 40 călugăriţe şi surori la ascultare.
Mănăstirea Condrița este o mănăstire ortodoxă din Republica Moldova. Aceasta are hramul Sfântului ierarh Nicolae și este situată în satul Condrița, aflat pe pârăul Catargul, la 26 de kilometri de municipiul Chisinău. În curtea mănăstirii se află o piatră veche, cu semnul crucii săpat pe ea și o inscripție ilizibilă. După părerea călugărilor, această piatră indică locul unde se află vechea biserică de lemn, din secolul al XVIII-lea. Biserica de vară are urmatoarele dimensiuni: lungimea de 34 de metri, iar lățimea de 16 metri.
Mănăstirea Suruceni este situată la 25 de km de Chișinău, la marginea satului Suruceni, raionului Ialoveni. Biserica mănăstirii Suruceni este unica din Moldova, căptuşită cu tuf armean roz, ceea ce îi conferă o deosebita eleganţă şi originalitate. La mănăstire se păstrează o parte din moaştele Preacuviosului Antipa de la Calapodeşti, dăruite în anul 1999 de mănăstirea Valaam din Rusia. Tot aici se află două icoane vestite: Mîntuitorul binecuvîntînd cu Evanghelia şi Maica Domnului cu Pruncul “de la Suruceni”.
PROGRAMUL PELERINAJULUI
Ponirea 07:00 de la Gara Feroviara (Iurii Gagarin,3)
Program cu vizitarea a 5 Mănăstiri:
Sosire în Chișinau la 18:00 – 19:00.
SFATURI UTILE
Femeile care merg în Pelerinj trebuie sa aibă vestimentație corespunzătoare eșarfă sau un batic;
Pix și foaie;
Mîncare la pachet.
FOTO/VIDEO
HARTA