Odessa
Ucraina
DESPRE TUR
Odessa este un oras foarte interesant, lucru datorat in special cladirilor sale, care nu au o arhitectura specific ucraineana, ci una influntata de stilurile mediteraneene. Una din cele mai reprezentative cladiri este Teatrul, in interiorul caruia nu se sustin numai spectacole de teatru, ci si de opera si de balet. Stilul in care se incadreaza este cel neo-baroc, fatada este decorata in stil baroc italian, iar holul principal a fost amenajat in stil rococo. Teatrul actual a fost inaugurat in anul 1887, insa prima cladire a operei a fost construita in anul 1810, fiind distrusa, in 1873, de un incendiu. Acustica edificiului este unica: orice soapta de pe scena se aude in toate colturile salii.
Un alt punct de atractie al Odessei il reprezinta catacombele, o retea de tunele care inconjoara orasul. In trecut, Odessa avea foarte multe mine, care au fost, in cele din urma, abandonate. Insa ele au continuat sa fie folosite de hoti, care au creat un labirint subteran destul de complicat, pentru a nu fi prinsi de politie. Catacombele au fost folosite de partizani in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar apoi au devenit un obiectiv turistic cautata, chiar daca in mod oficial nu se afla in vreun circuit turistic. Autoritatile avertizeaza ca tunelurile nu sunt sigure, insa acest lucru nu pare sa-i sperie pe cei mai curajosi.
Simboluri ale orauslui Odessa si poate cel mai vizitat loc, Treptele Potemkin au devenit cunoscute odata cu filmul “Crucisatorul Potemkin” al lui Sergei Eisenstein. Treptele ofera celui care vrea sa le urce doua iluzii optica: de la bazele ei, scarile par ca formeaza o piramida, iar din varful lor, scarile par mai mici.
De asemenea, cei care sunt in varf si privesc in jos vad doar peisajele, fara scari, iar cei de la baza vad scarile, dar nu si peisajele. Treptele Potemkin sunt alcatuite 192 de trepte, construite de Francesco Boffo in perioda 1837 – 1841, si ofera o priveliste uimitoare asupra golfului si a portului.
Strada Deribasovskaya este o strada pietonala, care poarta numele lui Jose de Ribas, un amiral rus de origine spaniola, considerat unul din fondatorii orasului Odessa. Vara, strada este unul din cele mai aglomerate locuri ale Odessei, oamenii venind sa se relaxeze la numeroasele restaurante, cafenele si baruri.
Odessa este si un oras cultural, avand numeroase muzee. Aici s-au nascut multi scriitori important pentru literature mondiala, ca Anna Akhmatova sau Isaac Babel (cunoscut pentru “Povestirile din Odessa”. Muzeul memorial “Alexander Pushkin” a fost amenajat pentru a-l cinsti pe mare scriitor rus, care a stat in exil pentru o perioada in Odessa. Mai mult, o strada ii poarta numele, iar pe aceasta se afla si o statuie a scriitorului.
Cel mai important muzeu al orasului este Muzeul de Arta Occidentala si Orientala, a carui colectie cuprinde opere de arta semnate de Caravaggio, Rubens sau Frans Hals. Inedit este si Muzeul Cinemtografului, care are in patrimoniul sau mai mult de 10.000 de obiecte. Acestea prezinta istoria activitatii cinematografice de cand s-a inventat cinematograful si pana in zilele noastre, in era digitala.
PROGRAMUL EXCURSIEI
CAZARE
Fără cazare
FOTO/VIDEO
OBIECTIVE TURISTICE
HARTA